Kratka istorija koktela: Kako je nastala umetnost miksologije
- Petar Balovic
- Apr 30
- 2 min read
Kokteli nisu samo moderna izmišljotina za noćne izlaske – njihova istorija je bogata, šarena i ponekad prilično iznenađujuća. Od svojih skromnih početaka u medicinske svrhe, do luksuznih barova širom sveta, kokteli su prošli dug put. U ovom tekstu ćemo prošetati kroz vreme i videti kako je nastao svet miksologije kakav danas poznajemo.
Počeci – kada je lek postao užitak
Još u 17. i 18. veku, mešanje alkohola sa biljnim tinkturama i gorčinama bilo je deo medicinske prakse. Liker od gorkih biljaka se koristio za poboljšanje varenja, a alkohol je služio kao konzervans i nosilac ukusa.
Prvi pisani trag reči cocktail datira iz 1806. godine u američkim novinama "The Balance and Columbian Repository", gde se opisuje kao "stimulišuće piće sastavljeno od žestokog pića, šećera, vode i bitersa". To je zapravo recept za Old Fashioned.
Zlatno doba koktela – 19. vek
U drugoj polovini 19. veka, kokteli dobijaju sve veću popularnost. Prvi poznati bar-tender i autor koktel knjige bio je Jerry Thomas, koji je 1862. godine objavio "The Bartender’s Guide". Ovaj priručnik je prvi koji je kodifikovao recepte i tehnike miksovanja.
Kokteli poput Manhattan i Martini nastali su u ovom periodu i postali sinonim za sofisticirano ispijanje pića.
Prohibicija – vreme kreativnosti i šverca
U Americi 1920-ih, zabrana alkohola nije zaustavila koktel kulturu – naprotiv, podstakla ju je. Ljudi su počeli da konzumiraju alkohol u tajnosti, u tzv. speakeasy barovima.Zbog lošeg kvaliteta ilegalnog alkohola, barmeni su koristili sokove, sirupe i začine da prikriju neprijatne ukuse – i tako su nastali brojni novi kokteli.
Kokteli poput Bee’s Knees, Sidecar i Gin Rickey su produkt ovog vremena.
Nakon Drugog svetskog rata – vreme tiki kulture
Od kasnih 40-ih pa sve do 70-ih, kokteli su postali šareni i egzotični. Barovi poput „Trader Vic’s“ i „Don the Beachcomber“ popularizovali su tiki koktele, kao što su Mai Tai, Zombie i Pina Colada. Korišćenje ruma, voćnih sokova i ukrasnih čaša postalo je trend.
Pad popularnosti i povratak klasike
U 80-im i 90-im kokteli su često bili zaslađeni i bez balansa, a pravi miksologija pala je u drugi plan. Međutim, početkom 2000-ih dolazi do pravog preporoda. Počinje tzv. craft cocktail pokret – povratak klasičnim receptima, kvalitetnim sastojcima i veštinama pripreme.
Danas, barmeni širom sveta kombinuju istoriju i inovaciju. Klasični kokteli se ponovo prave po originalnim receptima, dok se istovremeno eksperimentiše sa novim tehnikama i sastojcima.
Kokteli danas – više od pića
Danas, kokteli predstavljaju spoj umetnosti, nauke i kulture.Bilo da pijete Negroni u Italiji, Caipirinhu u Brazilu ili Espresso Martini u modernom baru, svaki koktel ima svoju priču i identitet.
Mixology više nije samo posao – postala je strast, hobi i profesija. Ljubitelji koktela danas prate sezonske trendove, biraju kvalitetne sastojke, koriste profesionalnu opremu i sve više prave koktele kod kuće.
Kokteli su više od običnog pića – oni su rezultat istorije, kulture i kreativnosti. Razumevanje njihovog porekla ne samo da produbljuje naše znanje, već i čini uživanje u njima još bogatijim iskustvom.

