top of page

Whiskey Sour: Recept za savršeno osveženje

Updated: May 5

Whiskey Sour je jedan od najpoznatijih i najvoljenijih koktela na svetu. Sa savršenim balansom između slatkog, kiselog i jačine viskija, ovaj koktel je idealan kako za početnike, tako i za iskusne koktel entuzijaste. U ovom blogu vodiću vas kroz njegovu istoriju, najbolji recept, trikove za savršenu pripremu i varijacije koje morate probati.


Kratka istorija Whiskey Soura


Whiskey Sour se prvi put pominje u pisanom obliku 1862. godine u knjizi "The Bartender’s Guide" autora Jerry Thomasa. Međutim, koncept mešanja alkohola sa limunom i šećerom bio je prisutan i ranije među pomorcima koji su koristili citruse kako bi sprečili skorbut. Whiskey Sour je brzo stekao popularnost zahvaljujući svom osvežavajućem ukusu i jednostavnoj pripremi, a i danas je omiljen širom sveta.

Whiskey sour

Sastojci za klasični Whiskey Sour


  • 60 ml burbona

  • 22 ml sveže ceđenog limunovog soka

  • 15 ml jednostavnog sirupa (jednake količine vode i šećera)

  • (po izboru) 15 ml belanca jajeta (za kremastiju teksturu)

  • Led

  • Trešnja i kriška limuna za dekoraciju


Kako napraviti savršen Whiskey Sour


  1. U šejker sipajte burbon, limunov sok i jednostavni sirup.

  2. Ako koristite belance, prvo "suvo protresite" sastojke (bez leda) kako bi se belance lepo umutilo.

  3. Dodajte led i dobro protresite dok se koktel ne ohladi.

  4. Procedite u čašu za serviranje (najčešće "old fashioned" čaša).

  5. Ukrasite trešnjom i kriškom limuna.


Zašto dodavati belance?


Belance daje koktelu glatku i bogatu teksturu i formira finu penu na vrhu pića. Ako ga koristite, birajte sveža jaja ili pasteurizovana belanca iz prodavnice.


Saveti za najbolji Whiskey Sour


  • Kvalitet burbona: Izaberite burbon srednje jačine sa blagim notama karamele i vanile za savršen balans.

  • Svež limun: Nikada nemojte koristiti kupovni limunov sok. Sveže ceđeni sok pravi ogromnu razliku.

  • Sirup: Po želji, možete koristiti medni sirup za drugačiju aromu.


Varijacije Whiskey Soura


  • New York Sour: Klasičan Whiskey Sour sa plivajućim slojem crvenog vina na vrhu.

  • Maple Whiskey Sour: Umesto šećernog sirupa koristi se sirup od javora za bogatiji ukus.

  • Amaretto Sour: Zamena dela burbona amaretom za slađu i orašastu verziju.


Zašto volimo Whiskey Sour?


Jednostavan za pripremu, savršeno osvežavajući, a opet pun karaktera – Whiskey Sour je koktel koji nikada ne razočara. Bilo da ga volite tradicionalnog ili volite da eksperimentišete sa varijacijama, ovo je piće koje ćete rado pripremati iznova i iznova.


Ako želite koktel koji kombinuje snagu viskija sa osvežavajućom kiselošću i blagom slatkoćom, Whiskey Sour je pravi izbor. Savladajte ovaj klasik i impresioniraćete svoje goste — ili uživati sami u vrhunskom koktelu.

 
 
bottom of page