Whiskey Sour: Recept za savršeno osveženje
- Petar Balovic
- Apr 28
- 2 min read
Updated: May 5
Whiskey Sour je jedan od najpoznatijih i najvoljenijih koktela na svetu. Sa savršenim balansom između slatkog, kiselog i jačine viskija, ovaj koktel je idealan kako za početnike, tako i za iskusne koktel entuzijaste. U ovom blogu vodiću vas kroz njegovu istoriju, najbolji recept, trikove za savršenu pripremu i varijacije koje morate probati.
Kratka istorija Whiskey Soura
Whiskey Sour se prvi put pominje u pisanom obliku 1862. godine u knjizi "The Bartender’s Guide" autora Jerry Thomasa. Međutim, koncept mešanja alkohola sa limunom i šećerom bio je prisutan i ranije među pomorcima koji su koristili citruse kako bi sprečili skorbut. Whiskey Sour je brzo stekao popularnost zahvaljujući svom osvežavajućem ukusu i jednostavnoj pripremi, a i danas je omiljen širom sveta.

Sastojci za klasični Whiskey Sour
60 ml burbona
22 ml sveže ceđenog limunovog soka
15 ml jednostavnog sirupa (jednake količine vode i šećera)
(po izboru) 15 ml belanca jajeta (za kremastiju teksturu)
Led
Trešnja i kriška limuna za dekoraciju
Kako napraviti savršen Whiskey Sour
U šejker sipajte burbon, limunov sok i jednostavni sirup.
Ako koristite belance, prvo "suvo protresite" sastojke (bez leda) kako bi se belance lepo umutilo.
Dodajte led i dobro protresite dok se koktel ne ohladi.
Procedite u čašu za serviranje (najčešće "old fashioned" čaša).
Ukrasite trešnjom i kriškom limuna.
Zašto dodavati belance?
Belance daje koktelu glatku i bogatu teksturu i formira finu penu na vrhu pića. Ako ga koristite, birajte sveža jaja ili pasteurizovana belanca iz prodavnice.
Saveti za najbolji Whiskey Sour
Kvalitet burbona: Izaberite burbon srednje jačine sa blagim notama karamele i vanile za savršen balans.
Svež limun: Nikada nemojte koristiti kupovni limunov sok. Sveže ceđeni sok pravi ogromnu razliku.
Sirup: Po želji, možete koristiti medni sirup za drugačiju aromu.
Varijacije Whiskey Soura
New York Sour: Klasičan Whiskey Sour sa plivajućim slojem crvenog vina na vrhu.
Maple Whiskey Sour: Umesto šećernog sirupa koristi se sirup od javora za bogatiji ukus.
Amaretto Sour: Zamena dela burbona amaretom za slađu i orašastu verziju.
Zašto volimo Whiskey Sour?
Jednostavan za pripremu, savršeno osvežavajući, a opet pun karaktera – Whiskey Sour je koktel koji nikada ne razočara. Bilo da ga volite tradicionalnog ili volite da eksperimentišete sa varijacijama, ovo je piće koje ćete rado pripremati iznova i iznova.
Ako želite koktel koji kombinuje snagu viskija sa osvežavajućom kiselošću i blagom slatkoćom, Whiskey Sour je pravi izbor. Savladajte ovaj klasik i impresioniraćete svoje goste — ili uživati sami u vrhunskom koktelu.