top of page

Vermut: Slatki i suvi – kako se koristi u koktelima

Updated: Apr 30

Vermut je često zapostavljen sastojak u kućnom baru, a zapravo je neizostavan deo brojnih klasičnih koktela. Njegov kompleksan ukus, nastao infuzijom biljaka i začina u vino, daje koktelima dubinu i aromu koju ne možeš dobiti ni sa čim drugim. U ovom vodiču objasnićemo razlike između slatkog i suvog vermuta, kako se koristi i koje koktele ne smeš da praviš bez njega.


Šta je vermut?


Vermut je aromatizovano i utvrđeno vino – to znači da je baziran na vinu, ali mu se dodaje alkohol i mešavina biljaka, začina i ponekad gorkih sastojaka poput pelina. Postoje dve osnovne vrste vermuta:

  • Suvi vermut – svetlije boje, sa suvim, travnatim i pomalo gorkim ukusom.

  • Slatki vermut – tamnije boje, sa izraženim slatkastim, začinskim i zemljanim notama.

Osim ova dva osnovna tipa, postoje i varijacije poput belog vermuta (bianco) koji je nešto blaži i slađi od suvog.


Vermut

Razlike između suvog i slatkog vermuta

Osobina

Suvi vermut

Slatki vermut

Boja

Svetla, skoro bistra

Tamna, crvenkasta ili braon

Ukus

Gorkast, travnat

Sladak, bogat, začinjen

Poreklo

Francuska tradicija

Italijanska tradicija

Upotreba

Martini, kokteli sa ginom

Negroni, Manhattan, Americano

Kako se koristi vermut u koktelima?


1. U klasičnim receptima

Vermut je ključni sastojak u mnogim legendarnim koktelima:

  • Martini – džin i suvi vermut (ili votka ako voliš Vesper stil)

  • Manhattan – burbon ili ražani viski sa slatkim crvenim vermutom

  • Negroni – džin, Campari i slatki vermut

  • Americano – Campari, slatki vermut i soda voda

Bez vermuta, ovi kokteli bi bili nepotpuni – on povezuje ostale sastojke i dodaje eleganciju i složenost ukusa.


2. Kao bazno piće

Vermut možeš piti i sam, rashlađen, sa kockicom leda i kriškom citrusa. Posebno je popularan kao aperitiv u Španiji i Italiji.


3. U kuhinji

Osim za koktele, vermut se koristi i u kuvanju – često kao zamena za belo vino u sosovima i marinadama.


Najpoznatiji brendovi vermuta


Ako želiš da praviš ozbiljne koktele, ove etikete su dobar početak:

  • Noilly Prat – klasik među suvim vermutima

  • Martini & Rossi – poznat po slatkim vermutima, ali i kvalitetnom bianco-u

  • Cinzano – još jedan italijanski brend sa raznovrsnom ponudom

  • Carpano Antica Formula – premium slatki vermut, odličan za Manhattan

  • Dolin – lagan i aromatičan vermut iz Francuske, idealan za martini koktele


Saveti za čuvanje i upotrebu


Vermut je vino – iako mu je produžen rok trajanja zbog alkohola, ipak se kvari. Nakon otvaranja:

  • Čuvati ga u frižideru.

  • Potrošiti u roku od 1–2 meseca za najbolji ukus.

  • Ne ostavljati otvorenu flašu na sobnoj temperaturi.


Vermut možda deluje kao sporedni igrač u koktelima, ali njegova uloga je ključna. Pravi izbor između suvog i slatkog vermuta može podići svaki koktel na viši nivo. Ako želiš da tvoj Martini bude savršeno izbalansiran, ili da Manhattan ima onu bogatu dubinu ukusa – sve počinje sa kvalitetnim vermutom.

 
 
bottom of page