top of page

Black Sabbath koktel – moćan miks crnog ruma

Ako volite moćne koktele s karakterom, koji izgledaju misteriozno i ostavljaju snažan utisak već na prvi gutljaj – onda je Black Sabbath pravi izbor za vas. Inspirisan atmosferom noći, ovaj koktel kombinuje tamne i bogate note s notom svežine, pružajući nezaboravno iskustvo ispijanja.



Šta je Black Sabbath koktel?


Black Sabbath je moderan, edgy koktel koji se sve češće pojavljuje u barovima širom sveta. Njegovo ime i izgled aludiraju na legendarnu rok estetiku – taman, moćan i upečatljiv. Iako recept može varirati od bara do bara, najčešća verzija uključuje crni rum, likere sa bobičastim voćem, sok od limuna i ponekad kapljicu absinta ili začina za dodatnu dubinu.

Black Sabbath


Sastojci (klasična verzija)


  • 40 ml crnog ruma

  • 20 ml Chambord (liker od crne maline) ili crème de cassis

  • 15 ml svežeg limunovog soka

  • 10 ml simple sirupa

  • 2 kapi Angostura bitera (po želji)

  • Led

  • Bobičasto voće za dekoraciju (npr. kupina)



Priprema


  1. U shaker sipajte rum, voćni liker, limunov sok i sirup.

  2. Dodajte led i snažno protresite 10–15 sekundi.

  3. Procedite u čašu za viski ili lowball sa svežim ledom.

  4. Po želji dodajte par kapi Angostura bitera i dekorišite bobicama ili limunovim twistom.



Karakter i ukus


Ono što razlikuje Black Sabbath od drugih voćnih koktela jeste balans – slatkoća crnog likera, težina ruma i osvežavajuća kiselost limuna savršeno su uigrani. Rezultat je koktel koji je vizuelno mračan, a u ukusu izražajan i bogat.



Kada poslužiti Black Sabbath?


Ovaj koktel je idealan za večernje žurke, koktel zabave, tematske noći (Halloween, npr.) ili za ljubitelje nečeg drugačijeg. Posebno dobro ide uz rock ili metal atmosferu – kako mu i ime nalaže.



Saveti za posluženje


  • Koristite kocke leda veće veličine za sporije topljenje.

  • Čaša sa crnim obodom ili dimljenim staklom dodatno pojačava efekat.

  • Možete ga flambirati ili dodati prstohvat cimeta na površinu za dodatni "wow" efekat.

 
 
bottom of page