top of page

Bloody Mary: Savršen balans ukusa i najbolji recept

Updated: May 5

Ako postoji koktel koji je jednako omiljen kao piće za brunch, lek protiv mamurluka i ozbiljan klasik koktel kulture, to je bez sumnje — Bloody Mary. Ovaj slani, začinjeni koktel kombinuje složene ukuse na način koji ga izdvaja od svih ostalih pića. U ovom tekstu saznaćeš sve: od porekla Bloody Mary koktela, preko pravog recepta, do saveta za savršenu pripremu kod kuće.


Istorija koktela Bloody Mary


Postoje mnoge teorije o poreklu Bloody Mary koktela, ali najprihvaćenija verzija kaže da je nastao u Parizu 1920-ih godina, u baru "Harry's New York Bar". Piće je kreirao američki barmen Fernand Petiot, kombinujući votku i sok od paradajza. Kasnije, kada se preselio u Njujork, dodatno je usavršio recept dodajući sos od rena, ljuti sos, biber i limunov sok.

Naziv "Bloody Mary" navodno potiče od nadimka Marije I Tudor, engleske kraljice poznate po progonima protestanata, mada ima i onih koji tvrde da je ime nastalo jednostavno zbog krvavocrvene boje pića.

Bloody Mary

Osnovni sastojci Bloody Mary koktela


  • 50 ml votke

  • 100 ml soka od paradajza (po mogućstvu sveže ceđenog ili kvalitetnog)

  • 10 ml soka od limuna

  • 2-3 kapi Worchestershire sosa

  • 2-3 kapi ljutog sosa (Tabasco)

  • Prstohvat soli i bibera

  • Led

  • Celery štapić i kriška limuna za dekoraciju


Recept za savršeni Bloody Mary


  1. U visoku čašu dodaj led.

  2. Sipaj votku, sok od paradajza i limunov sok.

  3. Dodaj Worchestershire sos, ljuti sos, prstohvat soli i sveže mleven biber.

  4. Promešaj pažljivo, najbolje dugim kašičicom, da se svi ukusi sjedine.

  5. Dekoriši štapićem celera i kriškom limuna.

  6. Po želji, možeš dodati i maslinku, krastavac ili komadić slanine za dodatni šmek.


Saveti za pripremu savršenog Bloody Mary koktela


  • Kvalitetan sok od paradajza: Osnova Bloody Mary koktela je sok od paradajza. Što je kvalitetniji, bolji će biti ukus koktela. Najbolji rezultat daje domaće ceđeni sok.

  • Balans začina: Pravi izazov kod pripreme Bloody Mary koktela je postizanje savršenog balansa između ljutine, kiselosti i začina. Ne preteruj sa ljutim sosom odmah — dodaj ga postepeno.

  • Personalizacija: Bloody Mary je jedan od onih koktela koji trpe mnogo varijacija. Neki dodaju ren za jači udarac, drugi vole da ubace malo piva (tzv. Michelada varijanta). Prilagodi ga svom ukusu!

  • Ne mućkaj, već mešaj: Bloody Mary se ne šejkuje kao većina koktela — suviše mu je gusta tekstura. Samo ga pažljivo promešaj.


Popularne varijacije Bloody Mary koktela


  • Red Snapper: Varijacija sa džinom umesto votke.

  • Bloody Maria: Koristi tekilu umesto votke za latino ukus.

  • Virgin Mary: Bezalkoholna verzija koja koristi iste sastojke osim alkohola.


Idealne prilike za Bloody Mary


  • Nedeljni brunč sa prijateljima

  • Oporavak posle duge noći (poznat kao "lek protiv mamurluka")

  • Elegantni koktel događaji

  • Vikend uživanja uz lagane obroke


Zanimljivosti o Bloody Mary koktelu


  • Postoji bezbroj "build-your-own Bloody Mary" barova širom sveta, gde možeš sam birati sastojke.

  • U Americi su popularne "ekstremne" verzije Bloody Mary koktela ukrašene mini hamburgerima, škampima ili čak picom!

  • Tokom godina, koktel je postao sinonim za kreativnost u svetu mixologije, jer pruža mnogo prostora za igranje sa ukusima.


Bloody Mary nije samo koktel — to je pravo gastronomsko iskustvo u čaši. Njegova složenost, balans ukusa i mogućnost prilagođavanja čine ga bezvremenskim favoritom. Ako još nisi probao da ga napraviš kod kuće, sada je pravo vreme da se upustiš u ovu ukusnu avanturu!

bottom of page