Bitters: Tajno oružje koktel majstora
- Petar Balovic
- Apr 29
- 2 min read
Updated: Jun 3
Na prvi pogled, bitters deluje kao nevažan dodatak – nekoliko kapi iz male bočice u veliki koktel. Ali istina je da su upravo bitters ti koji daju koktelu balans, karakter i složenost. U ovom tekstu saznaćeš šta su bitters, kako se koriste, zašto su toliko važni i koji su najpoznatiji brendovi.
Šta su bitters?
Bitters su alkoholni ekstrakti napravljeni infuzijom različitih biljaka, korenja, kora drveta, začina i voća. Njihova uloga nije da dominiraju ukusom, već da dodaju „ono nešto“ – nijansu gorčine i dubinu koja povezuje sve sastojke u koktelu.
Zamislite bitters kao začin u kuvanju – ne jedete so samostalno, ali bez nje jelo je bljutavo. Isto važi za bitters u koktelima.
Kratka istorija bittersa
Bitters su nastali kao lek – u 18. i 19. veku koristili su se za lečenje raznih probavnih tegoba. Vremenom su svoje mesto pronašli u svetu koktela, posebno u periodu klasičnog koktel buma u 19. veku.
Neki od najstarijih brendova i dalje su prisutni i neizostavni su deo mnogih poznatih recepata.

Najpoznatije vrste bittersa
1. Angostura Bitters
Kralj svih bittersa. Ima biljni, gorko-začinski ukus i koristi se u koktelima kao što su Old Fashioned, Manhattan i mnogi drugi.
2. Peychaud’s Bitters
Laganiji i cvetniji od Angosture, sa blagom slatkoćom i izraženim anis notama. Ključan je za pravi Sazerac koktel.
3. Orange Bitters
Savršen za koktele sa džinom i votkom. Klasičan sastojak u nekim varijantama Martinija.
4. Aromatični bittersi raznih proizvođača
Na tržištu danas postoji mnoštvo craft bittersa sa ukusima vanile, čokolade, cveća, citrusa, čak i dimljenih aroma. Ovi bittersi omogućavaju barmenima i entuzijastima kod kuće da eksperimentišu i kreiraju unikatne koktele.
Kako se koriste bitters?
Bitters se najčešće koriste u količini od nekoliko kapi ili crtica (eng. dashes). Iako deluju sitno, njihova koncentracija je jaka, pa već male količine mogu drastično uticati na ukupan profil koktela.
Evo nekoliko primera:
Old Fashioned – 2 do 3 crtice Angostura bittersa
Manhattan – 2 crtice Angostura ili Peychaud’s bittersa
Martini sa twistom – par kapi orange bittersa za dodatnu svežinu
Bitters možeš koristiti i za balansiranje slatkoće u improvizovanim koktelima koje praviš kod kuće – samo par kapi može transformisati piće.
Saveti za početnike
Počni sa klasikom: Angostura je dobar prvi izbor.
Koristi pipetu ili ugrađeni dozer: Lako je pretjerati ako sipaš direktno iz bočice.
Probaj bitters i samostalno: Iako su jaki, kada ih probaš u čistom obliku razumećeš šta dodaju koktelu.
Bitters su mali, ali moćni dodatak bez kojeg mnogi klasični kokteli ne bi imali svoj prepoznatljiv karakter. Bilo da praviš Old Fashioned, Manhattan ili eksperimentišeš kod kuće, bitters su tvoja mala tajna za savršen balans i pun ukus.