Hugo koktel – Letnje osveženje koje miriše na zovu
- Petar Balovic
- 4 days ago
- 2 min read
Updated: 22 hours ago
Ukoliko tražite lagani, osvežavajući koktel koji oslikava leto u čaši – Hugo je pravi izbor. Ovaj italijanski koktel nastao je kao alternativa popularnom Aperol Spritzu, ali je brzo stekao sopstvenu popularnost zahvaljujući nežnoj cvetnoj aromi zove i osvežavajućoj kombinaciji prosecca, soda vode i sveže nane.
Bilo da uživate na terasi, u bašti ili na nekom letnjem okupljanju, Hugo će biti savršen pratilac toplih dana i večeri. Osim što predivno izgleda, pravi se za manje od pet minuta i ne zahteva nikakve posebne veštine.
Šta je Hugo koktel?
Hugo je lagani aperitiv poreklom iz Južnog Tirola, regije u Italiji. Originalno ga je kreirao barmen Roland Gruber 2005. godine, kao svežiju i blažu alternativu Aperol Spritzu. Umesto Aperola, koristi se sirup od zove koji daje koktelu blagu slatkoću i prepoznatljiv cvetni miris.

Sastojci za Hugo koktel
Za pripremu jednog koktela potrebno vam je:
150 ml prosecca
20 ml sirupa od zove
30 ml soda vode (ili po ukusu)
Par listića sveže nane
1 kriška limete
Led
Po želji, možete dodati i par tankih kolutova krastavca za dodatno osveženje i vizuelni efekat.
Kako se pravi Hugo koktel
U veliku vinsku čašu stavite nekoliko kockica leda.
Sipajte sirup od zove, pa dolijte prosecco.
Dodajte listiće nane i krišku limete.
Dolijte soda vodu do vrha čaše.
Lagano promešajte kašičicom i uživajte!
Zašto volimo Hugo
Lagano i osvežavajuće piće – nije previše jak, idealan za dnevna druženja
Aromatičan – zova i nana daju prepoznatljiv i nežan miris
Jednostavan za pripremu – bez shake-ovanja ili posebne opreme
Elegantno izgleda – savršen za letnje fotografije na Instagramu
Kada poslužiti Hugo koktel?
Hugo je idealan kao aperitiv pre večere, tokom letnjih ručkova, na žurkama u bašti, pa čak i kao lagano piće uz bazen. Njegova svežina i lakoća čine ga koktelom koji vole i oni koji obično ne piju alkohol.
Hugo koktel je pravi predstavnik letnje lakoće u čaši. Jednostavan za pripremu, ali pun ukusa, savršeno kombinuje prosecco, zovu, sodu i nanu u osvežavajući gutljaj koji osvežava i telo i duh. Ako još niste probali ovaj italijanski dragulj – sada je pravo vreme.