top of page

Amaretto Sour – Recept za Slatko-kiseli koktel

Ako si ljubitelj koktela koji kombinuju slatke i kisele note u savršenom balansu, Amaretto Sour je piće koje moraš da probaš. Ovaj koktel sa bademastim ukusom italijanskog likera amaretto i osvežavajućom kiselošću limunovog soka pravo je uživanje za nepce. Bilo da ga piješ kao aperitiv ili u večernjem izlasku, Amaretto Sour ostavlja utisak – i po ukusu i po izgledu.



Šta je Amaretto?


Amaretto je italijanski liker sa ukusom badema, iako se često pravi od koštica kajsije. Njegov bogat, slatkasti profil čini ga idealnim sastojkom za razne koktele, ali i za samostalno konzumiranje uz led. Najpoznatiji brendovi uključuju Disaronno, Lazzaroni i Luxardo.

Amaretto Sour

Klasični recept za Amaretto Sour


Iako se originalni recept pravio samo od amaretta i limunovog soka, savremena verzija uključuje i belance (ili aquafabu za vegansku opciju), kako bi piće dobilo kremastu teksturu i penu.


Sastojci:


  • 60 ml amaretto likera

  • 30 ml sveže ceđenog soka od limuna

  • 15 ml jednostavnog sirupa (opciono, po ukusu)

  • 1 belance (ili 30 ml aquafabe)

  • Led


Dekoracija: koktel višnja i kriška limuna



Kako se pravi Amaretto Sour


  1. Suvo mućkanje – U šejker dodaj sve sastojke bez leda i mućkaj snažno 10 sekundi (da bi se belance lepo zapenilo).

  2. Dodaj led i ponovo mućkaj još 10–15 sekundi da rashladiš piće.

  3. Procedi kroz fino sito u čašu niskog ruba napunjenu ledom.

  4. Dekoriši višnjom i kriškom limuna.



Zašto dodavati belance?


Belance ne menja ukus koktela, već mu daje bogatiju teksturu i atraktivnu, kremastu penu na vrhu. Ako ti smeta ideja sirovog jajeta, koristi aquafabu – tečnost iz konzerve leblebija – kao odličnu vegansku alternativu.



Varijacije koje vredi probati


  • Whiskey Amaretto Sour – Dodaj 30 ml burbona u klasičan recept za dodatnu dubinu i jačinu.

  • Spicy Amaretto Sour – Ubaci par kapi ljutog bittersa ili sirupa od đumbira za pikantan twist.

  • Berry Sour – Dodaj pire od malina ili kupina za voćnu notu i boju.



Kada se pije Amaretto Sour?


Savršen je za:

  • Aperitiv pred večeru

  • Lagano ispijanje na terasi

  • Uz desert, naročito čokoladne poslastice


Zahvaljujući nižem procentu alkohola i blagim ukusima, idealan je i za one koji inače ne piju jake koktele.


Amaretto Sour je klasik s razlogom – jednostavan je za pravljenje, a istovremeno nudi kompleksan i bogat ukus. Ako do sada nisi imao priliku da ga probaš, sada je pravi trenutak da uneseš malo italijanskog šarma u svoj koktel meni.

 
 
bottom of page